Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa grenzend aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Oekraïne, Hongarije en Moldavië. Het landklimaat zorgt voor diverse landschappen met ongerepte natuur, oerbossen en vlaktes. Op een grondgebied van 238.391 km² heeft Roemenië 21,5 miljoen inwoners. Roemenië is sinds 2004 lid van de NAVO en sinds 2007 van de Europese Unie.
Roemenië is strategisch gunstig gelegen en fungeert als hun tussen drie belangrijke markten: de EU, de GOS-landen en het Midden-Oosten. Hierdoor is het een van de belangrijkste poorten van Europa naar Azië, naar nieuwe handelsroutes en nieuwe investeringen.
Roemenië: Veel mogelijkheden tot creëren van een groot landbouwbedrijf.
Lees meer
Roemenië is een traditioneel landbouwland. Met zijn ruim 15 miljoen hectare landbouwgrond, waarvan 9 miljoen hectare bestemd is voor landbouwgewassen, is het een van de EU-landen met het meest uitgesproken landbouwprofiel. De grond is vruchtbaar en het klimaat is gunstig voor landbouw, veeteelt en tuinbouw.
Landbouw is een belangrijke motor voor de Roemeense groei: het land laat de sterkste groei qua export van landbouwproducten optekenen in de hele EU. De grootste bijdrage komt van gewassen (70,8%), gevolgd door veeteelt (28,5%) en landbouwdiensten (0,7%). Met de nodige financiële middelen heeft het landbouwpotentieel van Roemenië de mogelijkheid om enkele plaatsen op te schuiven binnen de EU-landbouwsector. Landbouw wordt beschouwd als een van de belangrijkste motoren voor de ontwikkeling van de Roemeense economie. Maar er is nog veel ruimte voor verbetering en de zakelijke kansen in export, import of investeringen liggen voor het grijpen.
In Roemenië zijn ca. 5000 bedrijven met meer dan 20 melkkoeien per bedrijf. Er zijn ruim 300 bedrijven met meer dan 100 melkkoeien. Een aantal van deze grote bedrijven is in handen van Nederlandse boeren. Roemenië kent lage grondprijzen, lage loonkosten en een zeer goede voederbasis. Kortom, een uitgangspositie waarop je een efficiënte melkveehouderij kunt bouwen.
De belangrijkste landbouwproducten geteeld in Roemenië zijn tarwe, maïs, gerst, suikerbieten, zonnebloemzaden, aardappelen, druiven, eieren en schapen. De biolandbouw staat nog in zijn kinderschoenen (amper 0,4% van het landbouwareaal in Roemenië), maar wint aan terrein. Een gemiddeld landbouwbedrijf is 3 tot 4 hectare groot, wat volgens EU-normen betiteld wordt als klein tot zeer klein.
De Denen staan bekend als een sociaal volk. Dit is terug te zien in het onder andere het ruimhartige sociale stelsel en de relatief kleine inkomensverschillen. Het sociale zekerheidsstelsel in Denemarken kent alle uitkeringen, toeslagen en pensioenen die we in Nederland gewend zijn, en gaat daarin meestal ook nog een stapje verder. Daarnaast heeft iedereen die in Denemarken woonachtig is recht op medische verzorging in een ziekenhuis, en zijn de ziekteverzekeringen veelomvattend. Ook het onderwijs is van hoog niveau.
Denemarken is in zijn algemeenheid een zeer goed ontwikkeld en veilig land, met een cultuur die vergelijkbaar is met de Nederlandse. Nederlandse emigranten beschrijven de Denen als gemoedelijk en nuchter. Denen staan over het algemeen open voor sociale contacten. Ook de humor is vergelijkbaar met de Nederlandse. Als je je als Nederlander verdiept in de Deense cultuur dan is aanpassing over het algemeen geen probleem. Daarnaast is Denemarken net als Nederland een erg tolerant en liberaal land.
Voor vragen, informatie of voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via onderstaande gegevens, of vul het onderstaande contactformulier in.